Na klatko: Z ekipco smo v prostem času razvili tablično inovacijo imenovano Liba Biba, ki otrokom pomaga pri razvoju govora. Trenutno smo v fazi pobiranja fidbeka in idej za nadaljnje delo. Postavili smo si spletno stran in zmontirali minutko dolg domači video:

Aplikacijo s 15-imi logopedskimi vajami smo pred parimi dnevi lansirali in prav bi bilo, da kar čimprej pride v roke:

 • malčkom, ki pravkar začenjajo čebljati,
 • triletnikom, ki še niso spregovorili,
 • otrokom, ki že obiskujejo logopeda,
 • otrokom, ki so v čakalni vrsti za logopeda,
 • otrokom z Downovim sindromom,
 • avtističnim otrokom,
 • otrokom z Aspergerjevim sindromom,
 • mamicam, očkom in skrbnikom zgoraj naštetih,
 • logopedom,
 • specialnim pedagogom,
 • vzgojiteljicam v vrtcu,

Poznate Facebook skupino, kjer se zgoraj omenjeni družijo? Povejte jim prosim, da bo še nekaj mesecev aplikacijo mogoče preizkusiti brezplačno.

Ključno nam je, da dobimo fidbek, uporabite katerikoli kontakt:
Na primer mojega: 041 888 980, mitjamavsar@gmail.com ali pa nam pišite na hi@libabiba.com.

Liba-Biba-06-A

VSEGA JE KRIV JERNEJ. :)

Pred dobrim letom me je kontaktiral 20-letni študent, ki si je na vso moč želel rešiti problem logopedskih vaj.

Zastrigel sem z ušesi, saj tudi sam, kot otrok, nisem znal izgovoriti črke “R”. Pri 15-ih, ko sem končno poiskal pomoč, mi je neka logopedinja pokazala dve vaji in po parih mesecih vsakodnevnega drila mi je uspel prvi “R”. Dan odrešitve!!!

RES LEP IZZIV

Z Jernejem nisva hitela. Kot je lepo in prav, sva se najprej poglobila v problem. Intervjuvala sva več deset logopedov in staršev v Sloveniji, nato pa imela priložnost govoriti še s petimi ameriškimi terapevti.

Spoznala sva, da logopedi po vsem svetu prisegajo na vaje govoril. Predpisujejo jih otrokom, ki naj bi jih doma redno izvajali. Logoped staršu vajo demonstrira, navodila napiše na papir, starši pa so nato prepuščeni svoji iznajdljivosti in spominu, da otroka navdušijo za redno in pravilno vadbo.

Liba-Biba-07-AEn od intervjuvanih očetov je takole opisal vsakodnevno borbo: “Tri mesece!!! Vsak večer. In mali nikakor ni hotel sodelovati. Grozljivo je bilo!”.

SODOBNI STARŠI IN OTROCI

Vsak tretji otrok potrebuje podporo pri govornem razvoju. Govor in socialne spretnosti se namreč razvijajo ob interakciji s staršem in vrstnikom, sodobni otrok pa čas preživlja sam, ob gledanju risank in igranju igric. Pasivno. Individualno. Starši so vse dlje v službi. Vse več na facebooku. In igrišča so vse bolj prazna. :/

ZRCALJENJE! KAJ PA ZRCALJENJE?!

Posnemanja se začnemo učiti že zelo zgodaj po našem rojstvu. Številni znanstveniki celo trdijo, da na svet pridemo opremljeni s posebnimi nevroni. Zrcalnimi.

In padla je ideja. Posnemimo otroke, ki izvajajo vaje, nato pa na nek način zmotivirajmo uporabnika k opazovanju in posnemanju.

KAMERA TEČE!

In začelo se je…  Po številnih pogovorih z logopedi sva na pedagoški fakulteti odkrila dr. Martino Ozbič in as. Jernejo Novšak Brce. Povabila sva ju k sodelovanju. Strokovno sta oblikovali začetni set vaj in dogovorili smo se za snemanje otrok.

Otroci? Kje dobiti otroke? Uporabil sem starejšega sina, pa tudi nečaka in otroke prijateljev. Vsi so se odzvali vabilu. Hvala vam! Snemali smo brez pudra, brez profesionalne opreme, namen je bil pač preskusiti idejo.

In že ob prvem snemanju. Hevreka!

Na prenosniku v studiu se je vrtel prvi testni posnetek. Pogledava okrog sebe in začuda ugotoviva, da vseh osem ljudi v studiu odpira usta: “i-a-i-a-i-a-i-a”, sinhrono z otrokom na posnetku. Zrcaljenje torej deluje.

V ekipo sva povabila Karla Medjugorca (oblikovalec, ilustrator) in Dala Rupnika (programer). Nastala je ekipa, koncept je rasel in se bistril. In vse kaže, da se bo še naprej.

 

Liba-Biba-15-A     Liba-Biba-10-A

LIBA… LACA? LAKTOL?

Zdaj imamo torej izdelek in ekipo, ki ima skupaj 40 let izkušenj pri oblikovanju in gradnji digitalnih produktov. Kako naprej? Prvi testi na otrocih kažejo, da zadeva funkcionira, a trg otroških aplikacij je ogromen, nepredvidljiv in hiter in čas bo pokazal, ali je na njem prostor tudi za Libo Bibo.

Bi rad sodeloval?
Odprti smo. Prispevaj.

Poznaš 4 – 7 letnika angleško govorečih staršev, ki živi v Sloveniji?
Poveži nas z njimi. Če nekaj tednov bomo posneli novo serijo vaj. Zaenkrat imamo 3 takšne otroke, rabimo jih še pet.

Se spoznaš na otroški aplikacijski biznis?
Svetuj nam. Častimo kosilo!

Nimaš iPada?
Android aplikacija pride kmalu. Če pa si res nestrpen/a, povej in pridemo pokazat. Verjetno si v kratkem tudi priskrbimo sponzorja, ki nam bo posodil iPad ali dva. Če kak primeren sponzor tole bere, evo, tukaj smo. :)

Imaš rabljen iPad, ki ga ne rabiš?
Prodaš?

Imaš iPada in otroka?
Absolutno vama priporočamo 10 minut afnanja na dan
In pri ocenjevanju pritisni toliko zvezdic, kolikor zmoreš! :)

Uporabljaš Facebook, Twitter?
Polajkaj, sledi. Pošeraj.

Hvala!

Liba-Biba-05-A Liba-Biba-08-A Liba-Biba-09-A Liba-Biba-10-A Liba-Biba-11-A Liba-Biba-12-A Liba-Biba-14-A Liba-Biba-04-A Liba-Biba-03-A Liba-Biba-13-A Liba-Biba-02-A Liba-Biba-01-A